top of page
dreamstime_l_72961826_edited.jpg

CELIČNO POMLAJEVANJE

KAKO SPODBUDITI OBNOVO CELIČNIH MITOHONDRIJEV

  • vitamin B12: od 500 do 1000 mcg/dan,

  • folna kislina 800 mcg/dan,

  • vitamin C od 1000 do 3000 mg/dan,

  • vitamin E d-alfa tokoferol 40 mg na dan,

  • cink od 20 do 25 mg/dan,

  • magnezij od 400 do 800 mg/dan.

zdravo-hujsanje-minka gantar- osebna rast in zdravje-knjige za osebno rast in zdravje

Proces samoobnove in pomlajevanja – proces avtofagije

zdravo-hujsanje-minka gantar- osebna rast in zdravje-knjige za osebno rast in zdravje

Celično pomlajevanje je odvisno od dolžine telomerov.​

Telomera je izraz za »elastiko«, s katero je kromosom vpet na vijačnico DNK. Dolžina in prožnost telomerov se z leti krajšata in tanjšata, dokler ne pride do tega, da se določen zapis DNK ne more več normalno deliti – posledica sta staranje in bolezen.

Vendar tudi tukaj obstaja rešitev. Leta 2009 so Nobelovo nagrado za fiziologijo in medicino prejeli trije znanstveniki[1], ki so odkrili encim, s katerim so telomeri (elastike) vpeti na konice kromosomov – odkrili so encim telomeraza. Encim telomeraza je odgovoren za popravilo, pomlajevanje in podaljšanje telomerov – ta encim je odgovoren za prožnost elastike, s katero je kromosom vpet na DNK.

Članek z naslovom Telomeraza zavira proces staranja je bil objavljen v prestižnem časopisu Nature, leta 2010. V članku je opisano, kako so skupino miši obravnavali na način, da so med razvojem odrasle brez telomeraze. Posledica tega je bila, da so bile brez encima, ki bi lahko popravljal njihove telomere, kromosomi so se hitro skrajšali, miši pa so se starale hitreje kot običajno. Miši so razvile enake simptome, kot jih povezujemo s človekovim staranjem – pojav osteoporoze, sladkorne bolezni tipa II, odmiranja možganov in celo pojav demence. V knjigi Med znanostjo in duhovnostjo piše:

Razlog za to, da se je študija, opravljena na miših, uvrstila na naslovnice, pa je naslednji: Ko so miši dosegle odraslost, so jih obravnavali na poseben način, tako da so bili njihovi encimi telomeraza ponovno aktivirani. (To se doseže z uporabo specifične kemikalije, imenovane 4-OHT.) Potem ko so bile odrasle miši en mesec obravnavane na ta način, so jih ovrednotili. V prispevku so bili opisani zaključki njihove ocene.

Glavni raziskovalec je rezultate opisal kot »skoraj učinek Ponce de Leona«, pri čemer se je navezoval na španskega raziskovalca in njegovo legendarno željo po vodnjaku nesmrtnosti. S starostjo povezane težave odraslih miši niso bile samo ustavljene, temveč so se dejansko izboljšale! »Izsušeni testisi so se povrnili v normalno stanje in živali so postale znova plodne,« je bilo zapisano v članku. »Drugi organi, kot so vranica, jetra in črevesje, so se obnovili iz degenerativnega stanja. Enomesečni vpliv telomeraza je ustavil tudi učinek staranja v možganih.«

Na encim telomeraza se da vplivati z zdravo prehrano, ki vključuje dobre beljakovine, dobre maščobe omega 3 ter vitamine in minerale. Beljakovine, ki se razgradijo na manjše delce, na aminokisline, so gradniki novih celic, tudi encimov. V študiji objavljeni v »Journal of Nutrition« so izpostavili ključne vitamine in minerale za popravilo in izgradnjo telomerov:

 

[1] Nobelovo nagrado za fiziologijo in medicino sta prejeli znanstvenici: Elizabeth H. Blackburn in Carol W. Greider s Kalifornijske univerze v Berkeleyu ter Jack W. Szostak iz Harvardske medicinske šole.

samopomlajevanje-avofagija-minkagantar-zdravo-hujsanje-minka gantar- osebna rast in zdravje-knjige za osebno rast in zdravje

Celično samopopravilo – proces avtofagije – lahko spodbudimo s postom.

Mogoče ste slišali za dieto, ki priporoča 8 ur hranjenja in nato 16 ur posta – to naj bi bil post od ogljikovih hidratov, ki ga lahko prekinemo z dobrimi maščobami, dobrimi beljakovinami in vlakninami.

Proces avtofagije dejansko blokiramo z ogljikovimi hidrati kot so bel kruh, testenine in čokolada. Več kot pojemo ogljikovih hidratov, manjša možnost je, da bi se sprožil celični proces popravila in obnove. Če popoldan in zvečer ne uživamo sladkorjev in prečiščene moke (tudi tisti košček čokolade zvečer pred televizijo šteje v vašo škodo), jemo pa beljakovine in zelenjavo ter pred spanjem vzamemo dopolnilo omega 3, spodbudimo proces avtofagije, oz. proces celičnega pomlajevanja.

 

 

Kako se prehranjevati, da bomo spodbudili nočno regeneracijo celic in kurjenje odvečne maščobe, sem opisala v knjigi v rumenem poglavju. Prehranjevanje z upoštevanjem srednjega glikemičnega indeksa v resnici spodbuja celično samoobnovo.

zdravo-hujsanje-minka gantar- osebna rast in zdravje-knjige za osebno rast in zdravje

Celično samoobnovo – avtofagijo – spodbudimo s tem, da telo alkaliziramo. Samo zakisano okolje je podlaga za razvoj kandide, glist, virusov in bakterij.

Vse ta »bitja« črpajo našo življenjsko moč in energijo.

 

Glivice, bakterije in razni mikrobi so naravno prisotni organizmi, ki imajo nalogo, da razgradijo vse tisto, kar se mora spremeniti nazaj v prah – da se telo povrne zemlji. Kdor uživa hrano, ki močno zakisa telo, sporoča bakterijam, da je za odpis. Res pa je, da smo predvsem duhovna bitja in zakisano telo ne more obstajati brez »zakisanih misli«. Globoka žalost in razočaranje podkrepljeni s hrano, ki vsebuje veliko sladkorja, rdečega mesa in slabih maščob, vplivajo na vrtinčenje atomov, ker v osnovi vse – tako naša čustva kot hrana – vpliva na vibracijsko raven naših celic.

zdravo-hujsanje-minka gantar- osebna rast in zdravje-knjige za osebno rast in zdravje

Celično pomlajevanje pospešimo z učinkovitim razstrupljanjem težkih kovin.

V knjigi na strani 205 sem že pisala o celičnem razstrupljanju in o vplivu najmočnejšega lovilca težkih kovin na celični bazi – to je snov glutation. Poleg glutationa pa celično razstrupljanje pospeši tudi mineral silicij. O njegovi moči sem pisala v knjigi na strani 98.

 

Silicij je bogato prisoten v zemlji. Nahaja se v vsej zelenjavi – dlje kot je le ta v zemlji, več silicija vsrka vase. Silicij pa lahko zaužijemo tudi preko zeolita, ki mu brez slabe vesti lahko rečemo kamen življenja. Zeolit je lavina prst, ki je bila izpostavljena visokim temperaturam. Ko lava doseže morje, se strdi, zaradi reakcije silicij skupaj z aluminijem tvori satju podobno obliko, v katero se vežejo težke kovine kot so kadmij, živo srebro, svinec, pa tudi ostanki zdravil, patogene bakterije in virusi. Ta smrtonosni koktajl se iz telesa izloči v 24 urah. Hkrati pa vulkanska prst odda telesu potrebne in zelo zaželene minerale, kot so magnezij, kalcij, kalij, silicij in natrij.

 

Vsekakor pa moramo biti pri zeolitu previdni. Ni vse zlato, kar se sveti. Na zemlji obstaja več kot 150 vrst zeolita, ki se večinoma uporablja v gospodarstvu. Za uživanje je primernih samo nekaj vrst. Najboljši vir je zeolit klinoptilolit, ki ima zaradi svoje kristalne strukture, izredno moč vezave težkih kovin.

 

Silicij je moč dobiti kot prehransko dopolnilo v obliki gela ali v prečiščeni obliki kot kapljice. Kapljice vsebujejo koncentrirano in prečiščeno moč silicija. V taki obliki silicij lažje doseže celično jedro in DNK celice, iz katere posrka težke kovine in genske motilce.

 

Uporaba zeolita je v Rusiji poznana že veliko dlje kot v srednji Evropi. Z zeolitom so si pomagali tudi v času nesreče v Černobilu, tako pri dekontaminaciji tal, vode in hrane, kot pri razstrupljanju ljudi in živali. Pri otrocih so kot posledico nesreče zaznali povišane vrednosti težkih kovin kot so kadmij, nikelj, svinec in aluminij. Štiritedenska terapija z dnevno dozo 3–5 g zeolita je pripomogla, da so se povišane vrednosti popolnoma normalizirale.

 

Reaktor so zaščitili z več kot 500.000 ton materiala iz zeolitov. Tudi oblačila so na tem področju prali s posebno pralno mešanico vode in zeolita. Delavci na in ob poškodovanih reaktorjih so zeolit tudi uživali.

 

Razen v Rusiji je zeolit in s tem njegov pozitiven vpliv na zdravje že dolgo poznan tudi na Japonskem. Leta 1945 so v Hirošimi žrtve sevanja dobivale hrano z zeolitom. Tudi po katastrofi v Fukušimi so si pomagali z zeolitom, na žalost šele en mesec po nesreči.

 

Učinek razstrupljanja se poveča s kombinacijo zeolita in modrih alg, ki vsebujejo veliko klorofila. Klorofil se nahaja tudi v vsej zelenjavi temnozelene barve, kot so zelena, ohrovt, peteršilj, koromač, zelje, rukola … in kar je zanimivo – vsa ta zelenjava vsebuje tudi mineral silicij. Ko želimo pospešiti razstrupljanje, je pametno dodati še vitamine A, B, C in E ter dobre beljakovine, ker se tako na celični bazi tvori najmočnejši lovilec težkih kovin – snov glutation.

bottom of page